Fenntartható fogyasztás az élelmiszer- és energiaválság árnyékában

Fenntartható fogyasztás az élelmiszer- és energiaválság árnyékában

A TK Társadalmi Ökológiai és Klíma Kutatási Centrum előadása.

2023. április 25. 10:00

 
Bevezetés:

2023. február–márciusában a TK Szociológia Intézete kérdőíves felmérést végzett a magyar lakosság 1000 fős a felnőtt lakosságra reprezentatív mintáján a fenntartható energia- és élelmiszerfogyasztás témakörében. A kutatás a Fenntartható fogyasztási mintázatok, viselkedési stratégiák és tudáshasználat a magyar társadalomban című OTKA (NKFIH 138020) alapkutatási projekt keretében zajlott. A felmérést és a kutatási kérdéseket sajátos kontextusba helyezte az adatfelvétel idején zajló és mélyülő energiaválság és élelmiszerár infláció. Ennek megfelelően a fenntartható élelmiszer és fogyasztási gyakorlatok, tudás és attitűd mellett és ahhoz kapcsolódóan a kutatásban vizsgáltuk az energiaár emelkedés és élelmiszerár növekedés hatását is. 

A felmérés első eredményei EZEN a linken keresztül érhetőek el.

 

Szervező: TK Szociológiai Intézet és TK Társadalmi Ökológia és Klíma Kutatási Centrum

Helyszín: TK Politikatudományi Intézet körtárgyaló

Online: https://us06web.zoom.us/j/86392258856?pwd=NHJRWjRuY3l4a0ZwdURNa1V0OHFRdz09 (Passcode: 055195)

Időpont: 2023.04.25. 10:00 - 12:00 

 

Az eredményeket bemutatják:

Csurgó  Bernadett (kutatásvezető – TK SZI)
Horzsa Gergely (TK SZI)
Kőszeghy Lea (TK SZI)
Kristóf Luca (TK SZI)
Megyesi Boldizsár (TK SZI)
Szabolcsi Zsolt (TK SZI)

Felkért hozzászólók:

Gulyás Emese (Tudatos Vásárlók Egyesülete)
Feldmár Nóra (Habitat for Humanity Magyarország)
Plachi Attila (Kóspallag polgármestere)
Vadovics Edina (GreenDependent Intézet)