Tamara Ehs: Klímagyűlés mint mini-Ausztria

Tamara Ehs: Klímagyűlés mint mini-Ausztria

A TK Társadalmi Ökológiai és Klíma Kutatási Centruma előadássorozatának következő eseményére szeretettel várja az érdeklődőket.

2023. március 2. 10:00

 

Absztrakt

Az utóbbi évek kutatásai a választ a demokráciával és az éghajlati politikákkal kapcsolatos alacsony elégedettségre egyre inkább a polgári közgyűlésekben látják. Többek között Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország nyomdokain haladva 2022-ben Ausztriában is tartottak egy ún. klímagyűlést. Véletlenszerűen kiválasztott polgárok javaslatokat dolgoztak ki arra vonatkozóan, hogyan válhatna Ausztria 2040-re klímasemlegessé. Tamara Ehs cikke a közgyűlés összetételét elemzi, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy a résztvevők kiválasztása mennyiben váltotta be a "mini-Ausztria" igényét.

Az eredmények:

  1. A szűkre szabott kiválasztási folyamat túlságosan kis létszámú résztvevői kört eredményezett, amely a lakosság egy részét kizárta.
  2. A résztvevők szociodemográfiai jellemzőiket tekintve nagyrészt reprezentálták a lakosságot.
  3. A résztvevők éghajlatváltozással és általánosabb értelemben véve politikával kapcsolatos attitűdjeit azonban nem vették figyelembe a kiválasztási folyamat során, így a kutatás ezekre az ismérvekre nézve nem volt reprezentatív.

Zoom link: https://us06web.zoom.us/j/84089767324?pwd=OVhDUW1GUm1kRWcwcDdUcFArT2MvUT09